CAT FULL LENGTH TEST 1 : ANSWERS








MBA Preparation Materials & tips
http://howtoprepare4cat.blogspot.com/2007/12/resourcespast-papers.html



CAT FULL LENGTH TEST 1 :
EXPLANATORY ANSWERS



 


1] A & C Hence, [3]



2] A only Hence [3]



3] D only Hence [2]



4] D only Hence [3]



5] He could not convince the doubting audience.
Hence [4]



6] Withering away of religion as a significant
element. Hence [2]



7] Concentrating on creating European links.
Hence [4]



8] Spontaneous recognition from supervisors and
managers.Hence [3]



9] May also be well advised. Hence [1]



10] Demonstrate their strength. Hence
[2]



11] String of commentaries on .Hence
[4]



12] The passage of time, curse. Hence
[3]



13] Rural, restructure Hence [4]



14] Superficial attempt at liberalisation.
Hence [1]



15] Ideological, cultural. Hence [4]



16] Irony, intends Hence [2]



17] Inspiring,win Hence [4]



18] Fascinated, oddballs. Hence [3]



19] Excitement, applause. Hence [1]



20] 2,does not



21] 5



22] 4, drop ‘a’



23] 4, drop ‘the’



24] 3, drop ‘the’



25] 5



26] 1, was nearly pink



27] 5



28] 4, the book



39] 4, was



30]5



31. 2, is



32. 2, with



33. 5



34. 2, for



35. 2, of



36. 4, for



37. 3, are



38. 4, was



39. 5



40. [4]



41. [4]



42. [2]



43.  [2]



44.  [1]



45.  [3]



46. [2]



47.  [3]



48. [4]



49. [2]



50. [1]



51. [3]



52. [3]



53. [4]



54. [4]



55. [3]



56. [4]



57. [2]



58. [4]



59. [2]



60. [2]


  1. Let the selling price be S .

  2. Cost price = C = 0.5S

    Profit = 0.5S

    0.5S = 60

    S = 120


  3. In one day A can do 1/1 work

  4. In one day B can do 1/12 work

    In one day A+B =1/10+1/12

    =22/120 =11/60

    =60/11 = 5 5/11


  5. Let the fraction be a/b

  6. b = a+5 --I

    Also, a/b+7 =1/4

    4a = b+7 --II

    Solving I+II,

    -a+b = 5

    4a-b = 7

    3a = 12

    a = 4, therefore b = 9


  7. 45, 54

  8. sum = 45+54 = 99


  9. Let the number be x

  10. 2x-1/2x = 30

    3/2x = 30

    3x = 60

    x = 20


    66. 20x+10y = 200 --I

    x+y = 15 --II

    20x+10y =200

    (-)10x+10y = 150

    10x = 50

    x = 5






67. Apples         
Bananas        

        3                  
2

         15


15*2/3 = 10 Bananas





  1. cost exclusive of excise and tax = x

  2. excise = 0.12

    Tax= 0.04

    X+0.16x = 600

    X = 600/1.16

    = 517.24



  3. x has Rs. 6.

  4. 2/3 of x = 2/3*6 = Rs. 4

    Rs. 4 = ¼ y

    Y = 4*4 = 16


  5. x+1/x = ½

  6. (x+1/x)2 = x2 + 2x1/x +
    1/x2

    = x2 +2 +1/x2

    = x2 + 1/x2 + 2

    = ¼+2

    =1+8/4

    = 9/4



  7. x will complete 1/20 in one day.

  8. Y will complete 1/30 in one day.

    Z will complete 1/60 in one day.

    4 days = (1/20 + 1/30 + 1/60)*4

    = (3+2+1/60)*4

    = 6/60*4

    = 4/10

    = 2/5th complete

    6 days = (1/20 + 1/60)*6

    = (3+1/60)*6

    = 4/60*6

    = 4/10 = 2/5

    total work complete = 2/5+2/5 = 4/5

    work remaining = 1/5

    1/5/1/20=1/5*20/1

    = 4 days



  9. volume increase in cylinder=(volume of block
    *portion of it which is immersed)

  10. 22/7*62*4 = 5*6*7( p)

    p = 22/7*36*4

               5*6*7


    p = 22/7*24/35





  1. Let the number be x.

  2. X2-x = 870

    X2-30x+29x-870 = 0

    (x-30)(x+29) = 0

    x = 30



  3. Let the no. of eligible voters = x

  4. Then, (0.6)(.6x) = 53040

    0.36x = 53040

    x = 54000/0.36

    x = 150000



  5. Let side of the square be x.

  6. (x+3)2 = x2 + 33

    x2+6x+9=x2+33

    6x=24

    x=4



  7. A:B is 10:7.5

  8. B:C is 10:9

    A:B:C is 100:75:90

    C gets 90*88000/265=29887



  9. Expensive brand cost = 20*60=1200

  10. Expense now = 1200-450=750

    Average cost of the mixture =750/20

    Rs.30 Rs. 60

    Rs. 750/20

    450/20 150/20

    3:1



  11. Instalments paid = 1575+1575 = 3150

  12. Interest = 3150-3000 = 150

    For 2 months interest = Rs.150

    Rate of interest 2.5%p.m.

    Rate of interest p.a. = 12*2.5 = 30%



  13. 4-2.8+3.5-1+x=5

  14. x=5-4+2.8-3.5+1

    =1.3



  15. Let the marked price be 100.

  16. Selling price =60

    Commission = 3/100*60 = 1.8

    Commission(%) Commission(Rs).

    1.8                         
    12

    100                          
    ?





100*12/1.8=666.67





  1.         
    3:2:1


  2. 1.5*12+1.5*4:2*12:1*12

    18+6:24:12

    24:24:12

    2:2:1

    1800/5*2

    360*2

    Rs.720.



  3.     By alligation rule:

      10                               
    5



                      
825/100



           
13                                 
7





No. of 5 paise = 100/20*13

= 65 coins

No. of 10 paise =100/20*7

=35 coins






      83. By
alligation rule:

    & [2]



163.Production in 1998=456000 units



Sales=433200 units



Sales revenue=433200*6=2599200



Therefore advt. expense=2599200*4.33%



=112,545



Hence [1]



164. Inventory for 1994



Production in '94=330,000



Sales=297,000 therefore inventory=33,000



Inventory for 1995



Production in 1995=340,000



Sales in 1995=306,000 therefore inventory=34000



Sales for 1996=360000



Total sales=360000+34000+33000=427000 units



Hence [1]



165. Market share=80/4=20%



Sales revenue=345,800*5=1729000



Therefore market =1,729,000/0.20=86.45lac



Hence [2]



166. Answer is [2]



167.Answer is [1]



The following table can easily explain
questions 168 to 172


















Names Arti Banti Chetan Dolly
Amount Rs38.4 Rs11.6 Rs16.6 Rs33.4


168.[1]  169.[2]  170.[3] 
171.[3]  172.[1]



173. While X=0, Y=5, A=3, B=5



While X=2, Y=8, A=5, B=8



While X=4, Y=13, A=8, B=13



Hence [3]



174. While X=0, Y=5, A=3, B=5



If X is increased by 5 further values of Y will
not be calculated.



Hence [1]



175. The last value of X is 4



Hence [2]



The following table explains the
questions171 to 180








































Husband Wife Surname Office
Jai Beena Parikh Air India
Girish Maya Sahni Indian Court
Jayesh Chand Natwar Ashiana
Bala Preeti Bakshi American Court
Pratap Sangeeta Joshi Jet


176. [4] 177. [4] 178. [4] 179. [3] 180. [3]



The following table explains the
questions 181 to 185


















1 2 3 4 5
B E A D C

181. [3] 182. [4] 183. [2] 184. [1] 185. [3]





Unlimited MBA Preparation Materials & tips
http://howtoprepare4cat.blogspot.com/2007/12/resourcespast-papers.html




 




No comments:

Post a Comment

Enter your Email to Subscribe